Εκτύπωση
Κατηγορία: Ανακοινώσεις
Εμφανίσεις: 367

Στην απονομή των Βραβείων Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε Παραμεθόριες Περιοχές από την UNESCO το 3ο Δημοτικό σχολείο Σερρών είχε τη δική του εκπρόσωπο. Μία από τους δέκα εκπαιδευτικούς που βραβεύτηκαν είναι και η κα Μαρία Αναγνωστίδου. 

Εκπαιδευτικός της Β τάξης, εκπροσωπεί την  UNESCO  στο σχολείο μας και αναλαμβάνει δράσεις σύμφωνα με τα θέματα που θέτει η ομάδα των ASP Net Schools της Ελλάδας.

Στο υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και γνώσεων των Ελλήνων εκπαιδευτικών των ακριτικών περιοχών αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα, υπογραμμίζοντας ότι τα βραβεία αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα που αποδίδει η Επιτροπή στο ρόλο των δασκάλων, που σήμερα είναι πιο πολυσύνθετος από ποτέ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο δάσκαλος σήμερα δεν επιφορτίζεται μόνο με τη μετάδοση γνώσεων και την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων, αλλά οφείλει παράλληλα να εξοικειώνει τα παιδιά με τις νέες τεχνολογίες, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το διαπολιτισμικό διάλογο, την ισότητα και τον σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα».

Το έργο δέκα πρωτοπόρων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τίμησε για μια ακόμα χρονιά η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO με την απονομή των Βραβείων Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε Παραμεθόριες Περιοχές, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της UNESCO για Θέματα Εκπαίδευσης Stefania Giannini, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα αποκλειστικά για την Τελετή Απονομής.

 

 

Στον χαιρετισμό της, η κυρία Giannini αναφέρθηκε εκτενώς στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο για την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σχετικά με θέματα παιδείας. Αναφέρθηκε δε εκτενώς στις συντονισμένες προσπάθειες της UNESCO για τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την ενίσχυση του έργου τους, στις δύσκολες συγκυρίες της εποχής, μεσούντος του παγκοσμίου διαστάσεων προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Η κυρία Giannini συνεχάρη τους βραβευθέντες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι με τη δουλειά τους «αποτελούν πρότυπο για τους μαθητές τους, την κοινωνία και τη χώρα τους – στην πραγματικότητα για όλους τους δασκάλους του κόσμου».

 

Ως «ημέρα αισιοδοξίας» χαρακτήρισε τη σημερινή βράβευση ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Χρυσουλάκης, εξαίροντας την προσφορά της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO στην προβολή της εκπαίδευσης ως άμυνα απέναντι σε ό,τι απειλεί τις οικουμενικές αξίες του ανθρωπισμού και πρόσθεσε: «είθε περισσότεροι θεσμικοί φορείς της Ευρώπης να επιδείξουν ανάλογη στοργή προς τους λειτουργούς της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης στα άκρα της γηραιάς ηπείρου».

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Αναστασία Γκίκα αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που δίνει το Υπουργείο στην παροχή εκπαίδευσης στην παραμεθόριο, καθώς βασικός πυλώνας της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι η απόδοση μεγαλύτερης ελευθερίας στους εκπαιδευτικούς και η απελευθέρωση του δυναμισμού και της πολυπραγμοσύνης τους. Η κυρία Γκίκα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Εθνικό Δίκτυο των Συνεργαζομένων Σχολείων της UNESCO, τονίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο οι εκπαιδευτικοί της παραμεθορίου αποτελούν τον δίαυλο για να φτάσουν οι καλές πρακτικές στην εκπαίδευση σε κάθε άκρη της πατρίδας μας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γεώργιος Διδασκάλου εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές, καθώς είναι αυτοί που εξασφαλίζουν σε όλα τα παιδιά  το δικαίωμα στη γνώση και τις ίσες ευκαιρίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κυριότερος στόχος της εκπαίδευσης δεν είναι η γνώση, αλλά η δράση και οι δάσκαλοι αυτοί μπορούν να υπερηφανεύονται ότι κινητοποιούν τους μαθητές τους, τους προσφέρουν τα εφόδια που χρειάζονται για να διαχειριστούν τις υψηλές προκλήσεις της σύγχρονης ζωής και συμβάλλουν στο να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και υπεύθυνοι πολίτες».

Κάθε βραβείο συνοδεύτηκε από το ποσό των 3.000 ευρώ, χορηγία της κυρίας Αριάν Κοντέλλη. Χορηγός αερομεταφορών ήταν η AEGEAN AIRLINES.

Η Επιτροπή Κρίσης των Βραβείων απαρτίζεται από: τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές Φωτεινή Ασδεράκη, Βασίλειο Μακράκη, Παρούλα Νάσκου – Περράκη και Μιχάλη Σκούλλο, την Εμπειρογνώμονα  Σύμβουλο Α’ του ΥΠΕΞ Θεοδώρα Γκότα, και τον τ. Περιφερειακό Διευθυντή Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστο Κρυστάλλη.

Οι εκπαιδευτικοί στους οποίους απονεμήθηκαν τα Βραβεία είναι: 

  1. Αναγνωστίδου Μαρία, δασκάλα, 3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών
  2. Αρμενάκη Δέσποινα, δασκάλα, 3ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
  3. Βαμβουκλή Μαρία Μαρίζα, μουσικός, Δημοτικά Σχολεία Μυτιλήνης
  4. Ζορμπάς Γιώργος, διευθυντής, Δημοτικό Σχολείο Παπάδου Λέσβου
  5. Ιωαννίδου Ασπασία, νηπιαγωγός, 2ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής
  6. Κόλλιας Γεώργιος, δάσκαλος, Δημοτικά Σχολεία Τήλου, Λέρου, Ζακύνθου
  7. Λούστα Χριστίνα, δασκάλα, Δημοτικό Σχολείο Βώλακα Δράμας
  8. Ξανθόπουλος Γεώργιος, δάσκαλος, 3/θ Δημοτικό Σχολείο Εξοχής Ξάνθης
  9. Παπαζαχαρίου Ανθή, δασκάλα, 5ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου
  10. Πούλιος Ιωάννης, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων, Α/θμια Εκπ/ση Σερρών