Εκτύπωση
Κατηγορία: Παγκόσμιες ημέρες
Εμφανίσεις: 188

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία υιοθετήθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989. Επίσης στις 11 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού», ημέρα κατά την οποία πριν από 70  χρόνια γεννήθηκε η UNICEF (11 Δεκεμβρίου 1946) για να βοηθήσει τα παιδιά της κατεστραμμένης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Ευρώπης.  

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι το πιο γνωστό και αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός από τις ΗΠΑ και τη Σομαλία. Η Ελλάδα επικύρωσε τη Σύμβαση στις 2 Δεκεμβρίου 1992. Η Σύμβαση έχει 54 άρθρα, τα οποία χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: Δικαιώματα Επιβίωσης, Δικαιώματα Ανάπτυξης, Δικαιώματα Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Παρόλο που έχουν υπογραφεί διάφορα διεθνή κείμενα που αφορούν την προστασία των παιδιών εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται τη βασική σχολική εκπαίδευση, εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται σε πολέμους, δεκάδες χιλιάδες μένουν ορφανά ή πεθαίνουν από αρρώστιες που θα μπορούσαν να γιατρευτούν. Τα στοιχεία και οι αριθμοί δείχνουν ότι υπάρχει πολύς δρόμος να γίνει ακόμη, ώστε όλα τα παιδιά να χαίρονται ανθρώπινες συνθήκες ζωής.

Η φετινή αφίσα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας, που έγινε από τους μαθητές της Β΄τάξης με το μαθηματικό παιχνίδι τάνγκραμ, συνδυάζει το μήνυμα για το δικαίωμα των παιδιών και στην μόρφωση, αλλά και στο παιχνίδι.