Η Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία ή αλλιώς Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1990, για να τιμήσει τους ηλικιωμένους και να κάνει γνωστά τα προβλήματά τους.

Από στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, γνωρίζουμε ότι το 2000, υπήρχαν 600 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ετών. Μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει διπλασιαστεί, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια. Στη Ελλάδα, το 2004,οι άνθρωποι άνω των 60 ετών ήταν πάνω από 2,5 εκατομμύρια.

Η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί ότι οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν σημαντικό ρόλο, με το εθελοντικό έργο τους, με τη μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεών τους, με τη βοήθεια που δίνουν στα παιδιά τους, φροντίζοντας τα εγγόνια τους, αλλά και με την αυξανόμενη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.

Για το θέμα της ημέρας αυτής, οι μαθητές της Ε΄τάξης συζήτησαν, αναγνωρίζοντας την προσφορά των ηλικιωμένων και έφτιαξαν την αφίσα που βλέπετε στη φωτογραφία, με σύνθημα «Φροντίζουμε τον παππού και τη γιαγιά!»