Η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τη 13η Οκτωβρίου (ημερομηνία θανάτου του Παύλου Μελά το 1904).Για τον φετινό εορτασμό του Μακεδονικού Αγώνα (13 Οκτωβρίου) η δασκάλα του σχολείου μας κ. Ελένη Σαμαρά μίλησε σε όλους τους μαθητές για τη σημασία του ως αποτέλεσμα των αξιοθαύμαστων ηθικών δυνάμεων του Έθνους, και του αγωνιστικού πνεύματος ιερέων, στρατιωτικών, δασκάλων, υπαλλήλων και ανθρώπων κάθε κοινωνικής ομάδας. Χάρη στον Μακεδονικό Αγώνα, η Ελλάδα κατόρθωσε να σώσει τη Μα­κεδονία και τον πληθυσμό της και να δημιουργήσει τις προϋπο­θέσεις για την απελευθέρωσή της κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912­-1913.

Η εικονική επιχείρηση των μαθητών του Ε1 με την επωνυμία SerresHelp πήρε το Β΄Βραβείο στον Διαγωνισμό «Μαθητών Επιχειρείν». Η παρουσίαση της επιχειρηματικής δράσης έγινε στο Επιμελητήριο Σερρών, την Τετάρτη 8 Μαΐου.

  • H SerresHelp είναι μια εικονική κοινωνική επιχείρηση που ασχολείται με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους στην περιοχή του νομού Σερρών, οργανώνοντας για κάθε πρόβλημα, διαφορετικές κερδοφόρες δράσεις.
  • Για το ξεκίνημά της η SerresHelp επέλεξε να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία στο θέμα της προστασίας της νανόχηνας και στο θέμα των αδέσποτων, διαθέτοντας πρωτότυπα χειροποίητα μπισκότα, άριστης ποιότητας. Μέρος των κερδών της επιχείρησης διατίθεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η έμπνευση για την επιχειρηματική ιδέα προήλθε μέσα από το έργο eTwinning «Gamebook: Heroes» στοιχεία του οποίου ενσωματώνονται στην επιχειρηματική δράση των μαθητών.

Το σχολείο μας πήρε μέρος και φέτος στις εκδηλώσεις του Μαθητόκοσμου με συμμετοχή στην εικαστική έκθεση, με έργα μαθητών από τις Γ΄, Δ΄ και Ε΄τάξεις, με θέμα τον εορτασμό Παγκοσμίων Ημερών και με την ταινιούλα stop motion «Παράλληλοι κόσμοι». Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη δουλειά τους!

Το σχολείο μας συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο 11ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που διεξήχθη 16-19 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη. Tο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής, το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ και το Σωματείο Φίλοι του ΝΟΗΣΙΣ πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η εργασία, που εκπονήθηκε από τους μαθητές του Ε1 πήρε  τη μορφή ενός miniMOOC (σύντομο Μαζικό Ανοιχτό Διαδικτυακό Μάθημα – Massive Open Online Course). Το θέμα του MOOC είναι για τη βαρύτητα και τις σχετικές θεωρίες, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Περιλαμβάνει βιντεο-μαθήματα για διδασκαλία του αντικειμένου, κουίζ και βραβείο για όσους παρακολουθήσουν ολόκληρο το MOOC. Τα βιντεο-μαθήματα δημιουργήθηκαν σε στυλ stop motion animation. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η βαθύτερη κατανόηση της έννοιας της βαρύτητας και των βαρυτικών κυμάτων, μέσα από την προσπάθεια εξήγησης των εννοιών αυτών σε συνομηλίκους (peer tutoring). Οι μαθητές ερεύνησαν, αναρωτήθηκαν, κατέγραψαν και ανέπτυξαν ιδέες για τη βαρύτητα, ενώ παράλληλα μελέτησαν την ιστορική πορεία της έννοιας και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε μια μορφή ελκυστική και προσβάσιμη.

Το mini kidMOOC «Μάθε Με Μας για τη Βαρύτητα» μπορείτε να  το παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο
https://www.tes.com/lessons/RKGKmyK0sKY5Vg/mini-kidmooc .

Στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας/Μελέτης σε συνδυασμό και με τη δράση επιχειρηματικότητας του σχολείου μας, μαθητές των τάξεων Ε΄και Γ΄παρακολούθησαν παρουσίαση για τη σχέση ανθρώπων και ζώων στον πλανήτη μας, από την κ. Κοντού Μαρία-Ζωή. Η εκδήλωση, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών, είχε στόχο να υπογραμμίσει και την ανάγκη οριστικής επίλυσης του προβλήματος των αδέσποτων, το οποίο, ως πρόβλημα της πόλης μας, απασχολεί πολύ τους μαθητές.