Μια παράσταση με ρυθμό και ζωντάνια από την Παιδική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου. Μερικά από τα πιο διάσημα παραμύθια των αδερφών Γκριμ αποδόθηκαν με μια ιδιαίτερη σκηνοθετική προσέγγιση, που κράτησε το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο, ως το τέλος της παράστασης.

 

Ήρθαν και φέτος στο σχολείο μας για τρίτη χρονιά τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ. Τα  ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ  είναι  ένα  πρωτοποριακό  πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές-μέσα σε μια βαλίτσα με ροδάκια, θεματικές βιβλιοθήκες στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων. Φέτος η βαλίτσα που ήρθε στο σχολείο μας έχει βιβλία σχετικά με τις εικαστικές τέχνες.

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ ενθαρρύνουν  τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία,  να αναγνωρίσουν  τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν.

Το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ  ΡΟΔΕΣ δημιουργήθηκε  το 2012 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία  Η ΠΥΡΝΑ, με  τη συνεργασία του  Γραφείου Περιβ. Aγ.  Α΄ Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Αθηνών.
Η εφαρμογή του ξεκίνησε από την Αθήνα, με τη συνεργασία  της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων και επεκτάθηκε με μεγάλο δωρητή το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το σχολείο μας πήρε μέρος στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος & τραγουδιού

“Κάν’ το ν’ ακουστεί 2019” με θέμα: “Η φωνή μας, ασπίδα στα λόγια του μίσους “

Συχνά, στον κόσμο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυριαρχεί εύκολα η επίκριση, παρά η προσπάθεια για κατανόηση της αντίθετης άποψης ή του διαφορετικού. Με μεγάλη ευκολία παράγεται και υιοθετείται μια επιθετική ρητορική, η οποία δηλητηριάζει πολλές φορές τον εσωτερικό μας κόσμο και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να εξασκηθούμε στην κριτική ανάγνωση της πληροφορίας, από όπου κι αν προέρχεται και όπου κι αν μεταδίδεται. Πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα νέο κόσμο αλληλοσεβασμού και αποδοχής, θεμελιωμένο στην κατανόηση και την αγάπη;

Το τραγούδι των μαθητών της Ε1΄ τάξης, «Τις γέφυρες χτίζω», μιλάει για τις σκέψεις που μπορούν να ενώσουν τους ανθρώπους, κρατώντας τους μακριά από πρακτικές μίσους και από τη ρητορική του μίσους. Οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν στην τάξη στο μάθημα της Γλώσσας. Τη μουσική συνέθεσε η κ. Χαρά Ηλία, δασκάλα Αγγλικών κατά την προηγούμενη χρονιά στο σχολείο μας.
Για τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Δίκτυο κάλεσε την τάξη μας στο στούντιο και έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την εργασία αυτή σε ένα ευρύτερο κοινό.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι «Τις γέφυρες χτίζω» και το σχετικό ραδιοφωνικό μήνυμα.

https://blogs.sch.gr/managnosti/2019/03/14/611/

 

 

Η σημαιοφόρος και οι παραστάτες του 3ου Δημοτικού Σχολείου πήραν μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Παρουσιάστηκαν πρώτοι από το τμήμα σημαιοφόρων των Δημοτικών σχολείων της πόλης μας οδηγώντας τους με περηφάνια μπροστά από την εξέδρα των επισήμων αλλά και από τους πολίτες των Σερρών.

Τους αξίζουν συγχαρητήρια!

Το  Α΄Βραβείο animation για την ταινία "Παράλληλοι κόσμοι" πήραν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε1 του σχολείου μας στα πλαίσια του 9ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους "Cinema διάβασες;". Η ταινία ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού των δύο εκτεταμένων διαθεματικών προγραμμάτων της τάξης για το σύμπαν και την κλιματική αλλαγή, στα πλαίσια των οποίων και δημιουργήθηκε. 

Πατήστε τον σύνδεσμο για να δείτε την ταινία

Το σενάριο δημιουργήθηκε από την ολομέλεια της τάξης στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας, οι μαθητές κατασκεύασαν τις φιγούρες και τα αντικείμενα και για βάση χρησιμοποιήθηκε κατασκευή του Ομίλου Ρομποτικής του σχολείου μας. Προβολείς για φωτισμό μας διέθεσε το Fotoklik και η φωτογράφιση και οι κινήσεις έγιναν από τους μαθητές. Η μουσική σύνθεση του τραγουδιού έγινε από την κ. Χαρά Ηλία,καθηγήτρια Αγγλικών και η μουσική προσαρμογή και η ηχοληψία έγινε από τον κ. Φάνη Ασβεστά.

Το μήνυμα του βίντεο με λίγα λόγια και με χιουμοριστική διάθεση είναι: "Μην περιμένεις να μάθεις από τους εξωγήινους για την κλιματική αλλαγή. Ενημερώσου! Δράσε!"

Ο Διαγωνισμός  συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, την ΕΡΤ και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Ακόμη να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του περιβάλλοντός τους και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Εκδήλωση βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στις 10 Μαϊου.